Taekwondo: μια κατάλληλη μορφή εναλλακτικής άσκησης με πολλαπλά οφέλη στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος |
Το Taekwondo με την ένταξη του επίσημα, ως Ολυμπιακό αγώνισμα, το 2000 έχει κάνει τρομερά βήματα προόδου και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή και εντυπωσιακά αθλήματα σε όλη την υφήλιο.
Το άθλημα του Taekwondo έχει ευεργετικά αποτελέσματα με θεραπευτικό χαρακτήρα και σε άτομα με αναπηρία, επίσης και σε άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.
γράφει o Δημήτρης Αλεπλιώτης
Taekwondo και αναπηρία
Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει το άθλημα αυτό και στο χώρο των ατόμων με αναπηρία, όχι μόνο στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά και στον ελλαδικό χώρο, δίνοντας την δυνατότητα στους ειδικούς αυτούς πληθυσμούς να λάβουν μέρος σε αγώνες ακόμα και σε Παρα-ολυμπιακό επίπεδο.
Πέρα από την αγωνιστική διάσταση του αθλήματος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον θεραπευτικό χαρακτήρα, ο οποίος αποτελεί σημαντική διάσταση τόσο στις κινητικές όσο και στις κινητικές αναπηρίες.
Μπορεί να έχουμε την λανθασμένη εντύπωση ότι αποτελεί ένα επικίνδυνο άθλημα, όμως όταν εκτελείται σε ένα ασφαλές και κατάλληλο περιβάλλον με την καθοδήγηση επιστημόνων της άσκησης, μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει.
Taekwondo και ΔΑΦ
Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος αναφέρονται σε ένα φάσμα νευροαναπτυξιακών διαταραχών (Αυτιστική Διαταραχή, Σύνδρομο Rett, Παιδική Αποδιοργανωτική Διαταραχή, Σύνδρομο Asperger, Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές μη προσδιορισμένες), που διατηρούνται μέχρι το τέλος της ζωής του ατόμου, με βασικά ελλείμματα στις δεξιότητες επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, με διαταραχές στην συμπεριφορά και με έντονη ευερεθιστότητα.
Η κίνηση των ατόμων αυτών χαρακτηρίζεται αδέξια και η φυσική τους κατάσταση αρκετά μειωμένη, λόγω της υποκινητικότητας τους. Το Taekwondo αποτελεί μια κατάλληλη μορφή εναλλακτικής άσκησης επιφέροντας πολλαπλά οφέλη.
Οφέλη του Taekwondo σε άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος
Βελτίωση της μυϊκής δύναμης τόσο των κάτω άκρων, όσο και των άνω άκρων : Μπορεί η φύση του αθλήματος να είναι τέτοια, ώστε η αύξηση της μυϊκής δύναμης στα κάτω άκρα να είναι αναμενόμενη, καθώς αυτά χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό, όμως και τα άνω άκρα ενδυναμώνουν εξίσου.
Σημαντική επισήμανση πρέπει να γίνει στην αποφυγή συνασκήσεων
Βελτίωση της μυϊκής ισχύος, καθώς τα άτομα αυτά καλούνται να εκτελέσουν σχετικά εκρηκτικές κινήσεις, χωρίς φυσικά να διακυβεύεται η ασφάλεια των ασκουμένων που αποτελεί και το βασικό στοιχείο κατά την άσκηση των ατόμων με ΔΑΦ.
Βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής και του οπτικοκινητικού συντονισμού. Τα άτομα με ΔΑΦ βελτιώνουν την συνεργασία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος μέσα από την εξάσκηση του αθλήματος του Taekwondo ή αλλιώς την συνεργασία ματιού και χεριού.
Βελτίωση της ικανότητας της ισορροπίας, αφού τα παιδιά καλούνται να εκτελέσουν στηρίξεις μονοποδικές και εναλλαγές κατεύθυνσης.
Βελτίωση της ευλυγισίας- ευκαμψίας των αρθρώσεων. Οι διατατικές ασκήσεις για την βελτίωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στα πλαίσια της εξάσκησης της πολεμικής αυτής τέχνης, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μπορούν να εκτελούν τις περισσότερες από τις καθημερινές δραστηριότητες, χωρίς περιορισμούς και ασφαλώς χωρίς πόνο.
Βελτίωση της ικανότητας της συγκέντρωσης, διότι τα παιδιά καλούνται να εκτελέσουν επαναλαμβανόμενες ασκήσεις με προοδευτικά αυξανόμενη δυσκολία υπό συγκεκριμένο ρυθμό, μέσα από διαδοχικές και πολλαπλές κινήσεις.
Η συνεχής προσπάθεια τελειοποίησης του μοτίβου των κινήσεων απαιτεί πρωταρχικά την απόλυτη συγκέντρωση. Αυτό καλλιεργείται σιγά-σιγά από τις πρώτες προπονήσεις.
Βελτίωση της ικανότητας της μνήμης, καθώς το άτομο καλείται να συγκρατήσει, να αφομοιώσει και να αναπαράγει μια σειρά από επιθετικές και αμυντικές ενέργειες με φανταστικό αντίπαλο σε σκιαμαχία.
Βελτίωση της ικανότητας της προσοχής με όφελος την διατήρηση της προσήλωσης σε μια δραστηριότητα για ολοένα και περισσότερο χρονικό διάστημα.
Βελτίωση της κοινωνικότητας και της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον μέσα από ηχητικά, ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα.
Προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των ατόμων με ΔΑΦ και διέγερση του εγκεφάλου με την παραγωγή ορμονών που προκαλούν θετικά συναισθήματα όπως ευφορία, ηρεμία και χαρά.
Καλλιέργεια σεβασμού και πειθαρχίας μέσα από την συμπεριφορά σε ένα πλαίσιο κανόνων που μπορεί να μεταφερθεί και στην καθημερινότητα του ατόμου. Εξάλλου η φιλοσοφία του αθλήματος, όπως είπαμε παραπάνω επιτάσσει την βελτίωση των χαρακτηριστικών αυτών.
Τελικά, το Taekwondo αποτελεί μια ασφαλή και κατάλληλη μορφή άσκησης για τα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος με την απαραίτητη καθοδήγηση από τους επιστήμονες της άσκησης, ενώ πρεσβεύει και τον απώτερο σκοπό της άσκησης ειδικότερα στους ειδικούς αυτούς πληθυσμούς που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Αναδημοσίευση από fmh.gr.
Πηγή: https://www.fmh.gr/ta-ofeli-toy-taekwondo-se-atoma-me-diataraches-aytistikoy-fasmatos/