Πληκτρολογήστε εδώ για να λάβετε αποτελέσματα αναζήτησης !

Ιστορία του Taekwondo σύμφωνα με το World Taekwondo

+Α -Α

Ιστορία του Taekwondo σύμφωνα με το World Taekwondo


Tο Ταεκβοντό είναι ένα δημοφιλές άθλημα το οποίο εξελίσσεται συνέχεια και αυξάνει συνεχώς τη δημοτικότητά του, καθώς το θέαμα, η τέχνη και η δύναμη που εμπεριέχει, συναρπάζει όλο και πιο πολύ κόσμο.

Το ιστορικό υπόβαθρο της εξέλιξης του Taekwondo θα εξηγηθεί σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά τεσσάρων διαφορετικών εποχών: την αρχαία εποχή , τον Μεσαίωνα , τη σύγχρονη εποχή και σήμερα.

Παλιά εποχή



Ο άνθρωπος έχει από τη φύση του το ένστικτο να διατηρήσει τόσο τη δική του ζωή όσο και τη φυλή του, και ως εκ τούτου αναπτύσσει σωματικές δραστηριότητες είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει χωρίς φυσικές κινήσεις, μεγαλώνει και εξελίσσεται μέσα τους, ανεξάρτητα από το χρόνο και το χώρο. Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι δεν είχαν άλλα μέσα από τα γυμνά χέρια και το σώμα τους για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, επομένως ανέπτυξαν φυσικά τεχνικές μάχης με χέρι. Ακόμα και τη στιγμή που τα όπλα αναπτύχθηκαν ως αμυντικά ή επιθετικά μέσα, οι άνθρωποι συνέχισαν να απολαμβάνουν τεχνικές μάχης με το χέρι με σκοπό την ενίσχυση του σώματός τους, καθώς και να επιδεικνύονται σε μάχη κατά τη διάρκεια κοινοτικών τελετών. φυλής.

Στην αρχή της κορεατικής χερσονήσου υπήρχαν τρεις φυλές, η καθεμία διεξήγαγε διαγωνισμό πολεμικής τέχνης για πολεμιστές κατά τη διάρκεια της τελετουργικής περιόδου. Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι έμαθαν τις τεχνικές τους από τις εμπειρίες μάχης των ζώων, των οποίων οι αμυντικές και επιθετικές κινήσεις αναλύθηκαν επίσης. Αυτό πιστεύεται ότι είναι ακριβώς η πραγματική προέλευση του σύγχρονου taekwondo, του οποίου το όνομα προέρχεται από το " Subak ", " Taekkyon ", μεταξύ άλλων.



Στο τέλος της αρχαίας εποχής στη χερσόνησο της Κορέας , τρία βασίλεια συναγωνίστηκαν για την ηγεμονία. Αυτοί ήταν οι Koguryo , Paekje και Shilla , όλοι ικανοποιημένοι με την ενίσχυση του αυξανόμενου εθνικισμού με εκπαιδευμένους πολεμιστές. Η κορεατική ιστορία λέει ότι υπήρχαν στρατιωτικές προσωπικότητες μεταξύ των πιο σημαντικών εθνικών ηγετών των τριών βασιλείων, γεγονός που αποδεικνύει τη στρατιωτική τάση της κυρίαρχης ιεραρχίας.

Ως αποτέλεσμα, οι νεαροί πολεμιστές οργανώθηκαν ως "Hwarangdo" στο Shilla και "Chouisonin" στο Koguryo , και οι δύο με εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες ως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα μάθησης. Ένα γνωστό βιβλίο πολεμικών τεχνών της εποχής που ονομάζεται "Muyedobo-Tongji" έγραψε "Το Taekwondo είναι η βάση της πολεμικής τέχνης, επιτρέπει την ενίσχυση του σώματος χρησιμοποιώντας το πόδι και το χέρι ελεύθερα και εκπαιδεύοντας τα χέρια και τα πόδια και γενικά το σώμα να το προσαρμόσουμε σε οποιαδήποτε κρίσιμη κατάσταση ». Αυτό δείχνει ότι το Taekwondo ήταν ήδη κοινό εκείνη την εποχή, οπότε μπορεί εύκολα να υποτεθεί ότι το Taekwondo προήλθε από την εποχή των φυλετικών κοινοτήτων στη χερσόνησο της Κορέας.

Το βασίλειο του Shilla , που ιδρύθηκε το 57 π.Χ. στη νοτιοανατολική Κορέα , και το βασίλειο του Koguryo , που ιδρύθηκε το 37 π.Χ. στη βόρεια Κορέα από τον ποταμό Yalu , προσπάθησε να μεταμορφώσει τη νεολαία τους σε ισχυρούς πολεμιστές που ονομάζονται "Hwarang" " Και " Sunbae " αντίστοιχα, σίγουρα με το Taekwondo ως ένα από τα κύρια θέματα της φυσικής άσκησης. .

Οι Sonbae και Taekkyon του Koguryo
Το Koguryo ιδρύθηκε στο βόρειο τμήμα της Κορέας και περιβάλλεται από εχθρικές φυλές Χαν (Κινέζων) στο βορρά. Επομένως, αρχικά, το βασίλειο οργάνωσε ένα ισχυρό σώμα πολεμιστών που ονομάζεται "Sunbae" στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν την εξουσία.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Sunbae σημαίνει έναν ενάρετο άνθρωπο που δεν φεύγει ποτέ σε έναν αγώνα, ο οποίος είναι μέλος του σώματος των πολεμιστών. Αργότερα, το χρονικό της αρχαίας Choson ή της δυναστείας Joseon περιέγραψε την άνοδο της εποχής Koguryo λέγοντας «οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στις 10 Μαρτίου κάθε χρόνο στον τόπο της τελετής, όπου απολαμβάνουν ένα σπαθί, τοξοβολία , Ο Taekwondo παλεύει, μεταξύ άλλων »που υπαινίσσεται ότι το Taekwondo ήταν ένα από τα δημοφιλή γεγονότα στις τελετές της εποχής Koguryo . Είπε επίσης ότι "Sunbae"Έζησε σε μια ομάδα, μαθαίνοντας τις τέχνες της ιστορίας και της λογοτεχνίας στο σπίτι και βγήκε για να χτίσει δρόμους και φρούρια προς όφελος της κοινωνίας, πάντα πιστός στο έθνος.

 
Ως εκ τούτου, ήταν φυσικό για τον Koguryo να έχει προτεραιότητα προς το συμφέρον του Taekkyon που ήταν η βάση των πολεμικών τεχνών, όπως αποδεικνύεται από τις τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στους τάφους της εποχής Koguryo . Μια τοιχογραφία στον τάφο του Σαμσίλ εκθέτει δύο πολεμιστές που αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σε μια μάχη πρόσωπο με πρόσωπο από την εποχή του Κογιούριου και ένας τρίτος στον ίδιο τάφο δείχνει τη σκηνή μιας μάχης ( Ssirum ) που είναι σαφώς χαρακτηριστική του Ταίκυον . Από τη μαχητική ζωγραφική Taekkyon μπορεί να υποτεθεί ότι ο θάνατος ήταν πρακτική του Taekkyon ή αντικείμενο συλλυπητηρίων με χορούς και πολεμικές τέχνες.



 Ο Sharang's hwarang και ο Taekkyon
Το βασίλειο της Shilla ιδρύθηκε στα νοτιοανατολικά της κορεατικής χερσονήσου όπου δεν υπήρχαν άμεσες απειλές από το εξωτερικό, αλλά μαζί με τη γέννηση του βασιλείου Paekje στη δυτική του πλευρά και την έναρξη των εισβολών από τον Koguryo στα βόρεια, ο Shilla οδηγήθηκε προς οπλιστείτε με την ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών.

Στην πραγματικότητα, το "hwarangdo" είναι το τυπικό παράδειγμα των πολεμικών τεχνών του Shilla , το οποίο είναι μια αφομοίωση του συστήματος "sunbae" του Koguryo . Η νέα ομάδα του hwarangdo ήταν καλά εκπαιδευμένη με την αίσθηση της ευσέβειας, της πίστης στο Βασίλειο και της θυσίας αφοσίωσης στην κοινωνία για να γίνουν σημαντικές προσωπικότητες που ελέγχουν το Βασίλειο . Μεταξύ αυτών ήταν οι διακεκριμένοι Kim Yu-Shin και Kim Chun-Chu που έκαναν εμφανείς συνεισφορές στην ενοποίηση αυτών των τριών βασιλείων.

Το χρονικό Chosun περιγράφει τη ζωή του hwarang, τα μέλη του hwarangdo: «οι hwarang επιλέχθηκαν από το Βασίλειο μέσω διαγωνισμών και, μετά την επιλογή, ζούσαν μαζί σε ομάδες, μαθαίνοντας, ασκούσαν subak, ασκούσαν περίφραξη και Ήταν ιππασία και μερικές φορές απολάμβαναν τα διάφορα παιχνίδια των κοινοτήτων, εργάζονταν για βοήθεια έκτακτης ανάγκης και χτίζοντας φρούρια και δρόμους και ήταν πάντα έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους σε περιόδους πολέμου. "

Οι hwarangs επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τους βουδιστικούς κλάδους, όπως φαίνεται στο χάλκινο άγαλμα του πολεμιστή Kumgang Yoksa (ένας άντρας με μεγάλη φυσική δύναμη) που εμφανίζεται σήμερα στο μουσείο Kyongju, το οποίο δείχνει σαφώς ότι οι πολεμικές τέχνες ασκήθηκαν στο ναοί εμφανίζοντας γυμνά χέρια σε αμυντικές και επιθετικές πόζες ενός ισχυρού άνδρα.



Ειδικά το σχήμα της γροθιάς που εμφανίζεται στο άγαλμα Kumgang Yoksa μοιάζει ακριβώς με "jungkwon" (σωστή γροθιά) στο σύγχρονο όρο Taekwondo. Το άγαλμα δείχνει επίσης το "pyon jumok" [επίπεδη γροθιά] και τη χρήση των ποδιών, η οποία φαίνεται στο σημερινό Taekwondo.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην εποχή του Shilla οι όροι "subak" (τεχνικές χεριών) και "taekkyon" εμφανίζονται μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι και οι τεχνικές χεριών και ποδιών χρησιμοποιήθηκαν στις πολεμικές τέχνες, όπως φαίνεται στο σύγχρονο Taekwondo . .

Ο Taekkyon μεταδόθηκε από τον Koguryo στη Shilla
 

Ενώ η τέχνη του Ταϊκκίον διαδόθηκε στο Κογκύριο , μεταδόθηκε επίσης στη Σίλα , η οποία δικαιολογείται από τις ακόλουθες απόψεις:

(1) Το Hwarang (ή sonrang) στα Shilla έχει την ίδια έννοια με τη λέξη "sonbae" στο Koguryo, και τα δύο δείχνουν το σώμα του νεαρού πολεμιστή στην ετυμολογική του προέλευση.

(2) Τόσο η hwarang όσο και η sonbae είχαν τις ίδιες ιεραρχικές οργανώσεις και δομές.

(3) Σύμφωνα με την ιστορία, ενώ Koguryo του sonbaes χρησιμοποιείται για να ανταγωνιστούν σε Taekkyon παιχνίδια κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών, Shilla hwarangs επίσης έπαιξε Taekkyon παιχνίδια ( Subak , dokkyoni, ή taekkyoni ) σε τέτοια φεστιβάλ όπως «palkwanhoe» και «Hankawi» , έτσι μετατροπή συστηματικά αρχαίες τεχνικές μάχης σε Taekkyon (ή sonbae) ως βάση των πολεμικών τεχνών για περίπου 200 μ.Χ. από το 4ο αιώνα η Hwarangs πήρε Taekkyon τραυματισμούςως συστηματοποιημένη πολεμική τέχνη στα σπίτια της μάθησής τους για να την κάνει επίσης δημοφιλή στους απλούς ανθρώπους τόσο ώστε οι τεχνικές της να εκπροσωπούνται στις τοιχογραφίες των τάφων των αρχαίων πολεμιστών. Και πάλι, είναι επίσης αλήθεια ότι το Taekkyon , που έρχεται στη Shilla , μετατράπηκε αργότερα σε σχολή πολεμικής τέχνης με τη διαίρεση τεχνικών, τεχνικών χεριών-χεριών και τεχνικών ποδιών, που μπορεί να αποδειχθεί από το γεγονός ότι και οι δύο Τεχνικές χέρι-με-χέρι, όπως τεχνικές ποδιών εμφανίζονται σε αρχαία βουδιστικά αγάλματα και γλυπτά. .

Μεσαίωνας
Η δυναστεία Koryo , η οποία επανένωσε την κορεατική χερσόνησο μετά τον Shilla (918 έως 1392 μ.Χ.), έκανε το Ταέκκιον να αναπτυχθεί πιο συστηματικά και το έκανε υποχρεωτικό θέμα στις εξετάσεις για την επιλογή στρατιωτικών στρατιωτών.

Οι τεχνικές και η δύναμη του Ταϊκκίον εξελίχθηκαν σε αποτελεσματικά όπλα ακόμη και για να σκοτώσουν ανθρώπους. Στον στρατό, εισήχθη ένα πρότυπο συλλογικής πρακτικής, που ονομάζεται "obyong-subak-hui" (ένα παιχνίδι Taekkyon 5 στρατιωτών), ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικό πόλεμο.

Στις πρώτες μέρες της δυναστείας Koryo , οι δεξιότητες στις πολεμικές τέχνες ήταν τα μόνα προσόντα που απαιτούνται για να ανήκουν στον στρατό, επειδή το βασίλειο χρειάζεται εθνικές αμυντικές ικανότητες μετά την κατάκτηση της χερσονήσου. Οποιοσδήποτε απλός στρατιώτης που κυριάρχησε στις τεχνικές Taekkyon προωθήθηκε σε γενικούς και οι νέοι προσκλήθηκαν σε διαγωνισμούς Taekkyon όπου οι ειδικοί τέχνης επιλέχθηκαν για να είναι στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα στα οποία επιλέχθηκαν νέοι που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς και που κυριάρχησαν στο Taekkyon , αποδεικνύοντας ότι το άθλημα του Taekwondo ξεκίνησε εκείνη την εποχή. Τα χρονικά της δυναστείας τουΟ Koryo γράφει : «Σε έναν διαγωνισμό ισχύος των τεχνικών Taekkyon, ο Lee Yi-Min τρύπησε μια κολόνα ενός σπιτιού με τη δεξιά του γροθιά, προκαλώντας ανακίνηση σε κάποια από τα στηρίγματα της οροφής. Ένας άλλος επαγγελματίας Taekkyon έκανε τη γροθιά του να περάσει από έναν πηλό τοίχο. "

Ειδικά οι βασιλιάδες της δυναστείας Koryo ενδιαφέρθηκαν πολύ για το "subakhui" (διαγωνισμός Taekkyon ), καθιστώντας το υποχρεωτικό μάθημα στρατιωτικής εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο, το subakhui ήταν επίσης δημοφιλές στα χωριά ως μορφή επιθεώρησης.

Ωστόσο, η δυναστεία Koryo στα τελευταία χρόνια είχε πρόσβαση σε πυρίτιδα και νέους τύπους όπλων, καθυστερώντας έτσι τη βοήθειά της στις πολεμικές τέχνες, καθώς και τα δημοφιλή παιχνίδια που αργότερα μεταδόθηκαν στη σύγχρονη Κορέα , Chosun . (Ο Taekkyon εξηγείται στο βιβλίο ιστορίας του Koryo ). .

Σύγχρονη εποχή
Στη σύγχρονη Κορεατική εποχή , στη δυναστεία Chosun (1392 - 1910), η αυτοκρατορική Κορέα και η ιαπωνική αποικία κυριάρχησαν μέχρι το 1945. Εδώ το Taekwondo ονομαζόταν πιο σωστά "subakhui" από το "Taekkyon" και υπέστη ενδεχομένως απώλεια επίσημης υποστήριξης από την κεντρική κυβέρνηση, καθώς τα όπλα εκσυγχρονίστηκαν για την εθνική άμυνα, αν και το subakhui ήταν ακόμα δημοφιλές στις πρώτες μέρες του Chosun.

Η δυναστεία Chosun ιδρύθηκε στην ιδεολογία του Confusionism , η οποία προέκυψε από την απόρριψη του βουδισμού και από το να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στη λογοτεχνία παρά στις πολεμικές τέχνες. Ωστόσο, τα χρονικά της δυναστείας ChosunΛένε για τους διαγωνισμούς subakhui που διατάχθηκαν από τις τοπικές αρχές, με σκοπό την επιλογή στρατιωτών, και άλλοι με εντολή των βασιλέων, οι οποίοι απόλαυσαν να παρακολουθούν τους διαγωνισμούς subakhui τη στιγμή των συμποσίων. Αποφασίστηκε επίσης από το Υπουργείο Άμυνας ότι ένας στρατιώτης πρέπει να απασχολείται όταν είχε νικήσει τρεις άλλους ανταγωνιστές στις μάχες του subakhui. Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε, οι διοικητικοί αξιωματούχοι άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον αγώνα για έλεγχο παρά στο συμφέρον της άμυνας, παραβλέποντας φυσικά την προώθηση των πολεμικών τεχνών.

Έτσι, στις μέρες του βασιλιά Jungjo μετά την επαίσχυντη ιαπωνική εισβολή στην Κορέα (1592), η κυβέρνηση αναβίωσε ισχυρά αμυντικά μέτρα ενισχύοντας τη στρατιωτική εκπαίδευση και την πρακτική των πολεμικών τεχνών. Γύρω σε αυτήν την περίοδο υπήρχε μια έκδοση του λεγόμενου Muyedobo-Tongji , ενός βιβλίου εικονογραφήσεων πολεμικών τεχνών, του οποίου ο τέταρτος τόμος με τίτλο "τεχνικές μάχης με χέρι" περιείχε την απεικόνιση 38 κινήσεων, που μοιάζουν ακριβώς με τα σύγχρονα Taekwondo poomsae και βασικά κινήματα Αν και αυτά τα κινήματα δεν μπορούν να συγκριθούν με το σύγχρονο Teakwondo poomsae, το οποίο εκσυγχρονίστηκε μέσω επιστημονικών μελετών.




Ακόμα και κάτω από την ιαπωνική κυριαρχία, ορισμένοι διάσημοι κορεάτες συγγραφείς όπως ο Shin Chae-Ho και ο Choi Nam-Sun μίλησαν για το Taekwondo λέγοντας "το τρέχον επικρατούμενο subak στη Σεούλ προήλθε από τη δυναστεία Koguryo sunbae" και "το subak είναι σαν το σύγχρονο Taekwondo , που αρχικά ασκήθηκε ως πολεμική τέχνη, αλλά τώρα ασκείται ως αθλητισμός από παιδιά. "

Ωστόσο, η ιαπωνική αποικιακή κυβέρνηση, στη διαδικασία καταστολής του κορεατικού λαού, απαγόρευσε εντελώς οποιοδήποτε λαϊκό άθλημα, συμπεριλαμβανομένου του Taekwondo. Η πολεμική τέχνη Taekkyion ( Taekwondo ) μεταδόθηκε κρυφά μόνο από καλλιτέχνες τέχνης μέχρι την απελευθέρωση της χώρας το 1945. Ο Song Duk-Ki ένας από τους δασκάλους εκείνη την εποχή δήλωσε ότι ο κύριος του ήταν ο Im Ho που είχε πολύ καλή φήμη για το εξαιρετικό του Οι δεξιότητες Taekkyon "πηδούν από τοίχους και τρέχουν μέσα από δάση σαν τίγρη" . (Επεξηγήσεις των Taekkyon τεχνικών σε Muyedobo-Tongji (γενικές απεικονίσεις τεχνικών) (σκηνές μάχης).



Εκείνη την εποχή, χρησιμοποιήθηκαν 14 όροι τεχνικής για να αντιπροσωπεύσουν 5 μοτίβα λακτίσματος, 4 τεχνικές χεριών, μοτίβα κλοτσιών 3 τσεκουριών, μοτίβο κλωτσιών άλματος και τεχνική χτυπήματος κάτω από τη μέση. Κάτι που αξίζει επίσης να αναφερθεί είναι η χρήση του όρου "poom" που σημαίνει πρόσωπο με πρόσωπο στάση προετοιμασία για μάχη. Οι δάσκαλοι του Taekwondo απειλούνταν επίσης συνεχώς να αλυσοδεθούν, με αποτέλεσμα το Taekkyon να είναι ένα δημοφιλές άθλημα. .

Με την απελευθέρωση της Κορέας από το ιαπωνικό αποικιακό καθεστώς μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο , ο λαός της Κορέας άρχισε να ξανακερδίζει τη σκέψη της ανεξαρτησίας και τα παραδοσιακά λαϊκά παιχνίδια ανέκτησαν τη δημοτικότητά τους. Ο Song Duk-Ki , ένας διάσημος κύριος Taekkyon , παρουσίασε μια επίδειξη πολεμικής τέχνης στον Syngman Rhee, τον πρώτο πρόεδρο της νέας Δημοκρατίας της Κορέας , με την ευκαιρία των γενεθλίων του, ξεχωρίζοντας σαφώς το Taekwondo από το ιαπωνικό καράτε που είχαν εισαχθεί από τους κυβερνήτες Ιαπωνικά κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Οι ειδικοί στις πολεμικές τέχνες άρχισαν να ανοίγουν γυμναστήρια Taekwondo σε ολόκληρη τη χώρα και μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953) το Taekwondo έγινε δημοφιλές με τον βαθμό μαύρων ζωνών Dan στη χώρα, στέλνοντας επίσης σχεδόν 2.000 δασκάλους Taekwondo σε περισσότερες από εκατό χώρες.



Σε τελική ανάλυση, το Taekwondo ονομάστηκε εθνική πολεμική τέχνη το 1971, το παρόν Kukkiwon ιδρύθηκε το 1972 για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος και ως χώρος για διάφορους διαγωνισμούς Taekwondo. Ένα χρόνο αργότερα, το 1973, ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Taekwondo . Το 1973, διοργανώθηκε το διετές Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwondo.

Το 1974, το Taekwondo έγινε δεκτό στα ασιατικά παιχνίδια ως επίσημο γεγονός. Το 1975, το Taekwondo έγινε δεκτό ως επίσημο άθλημα από την United Athletic Fan Union ( AAU ) και έγινε επίσης δεκτό στη Γενική Ένωση Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών ( GAISF ), ακολουθούμενη από την έγκριση από το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού ( CISM ) το 1976 ως επίσημη αθλητική εκδήλωση. Το WTF έγινε μια αθλητική ομοσπονδία που αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) το 1980, καθιστώντας το Taekwondo ένα ολυμπιακό άθλημα. Έτσι, ακολουθήθηκε η υιοθέτηση του Taekwondo ως επίσημου γεγονότος Παγκόσμιοι Αγώνες του 1981 , οι Παναμερικανικοί Αγώνες το 1986 , και τέλος οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ 2000 το 1994 , και αργότερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Στις 29 Νοεμβρίου 2002, επιβεβαιώθηκε επίσης στην 114η Σύνοδο ΔΟΕ η συμπερίληψη του Taekwondo στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.


Πηγή: WT, masTaekwondo.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΕΣΟΥΝ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

ads banner

Below Post Ad

ads banner
ads banner

Αναγνωρισμένος σύλλογος από την Ελληνική Ομοσπονδία TAE KWON DO (ΕΛ.Ο.Τ.) και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ενεργό μέλος της Ένωσης Tae Kwon Do Βορείου Ελλάδος (ΕΤΑΒΕ)!