Skip to main content








Η ιστορική επιτυχία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Taekwondo του Μπακού 2023

+A -A:
 Η ιστορική επιτυχία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Taekwondo του Μπακού 2023

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταεκβοντό Chungwon Choue  επαίνεσε σήμερα την ιστορική επιτυχία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Taekwondo του Μπακού 2023, το οποίο παρουσίασε τα καλύτερα του αθλήματος και προσέλκυσε νέο ψηφιακό κοινό.


Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συμμετείχαν σχεδόν  1.000 αθλητές από 144 εγγεγραμμένα κράτη μέλη συν μία Ομάδα Προσφύγων σε επτά ημέρες αγώνων. Συνολικά 24 χώρες από κάθε μία από τις πέντε ηπείρους κέρδισαν τουλάχιστον ένα μετάλλιο με τα 16 χρυσά μετάλλια που κέρδισαν 9 διαφορετικές χώρες να καταδεικνύουν την παγκόσμια εμβέλεια και τη δύναμη του αθλήματος. 


Η εκδήλωση δημιούργησε δέσμευση ρεκόρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με 21,7 εκατομμύρια προβολές για το hashtag #Baku2023wtc στο TikTok εδραιώνει τη θέση του αθλήματος ως το νούμερο ένα μαχητικό άθλημα στην πλατφόρμα. Περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια μοναδικές προβολές ζωντανής ροής δημιουργήθηκαν επίσης στο TikTok για επτά ημέρες διαγωνισμού.


Από τους 64 αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο, οι 10 ήταν για πρώτη φορά Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Επιπλέον 31 αθλητές πέτυχαν τα πρώτα τους μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μεταξύ αυτών, η πλειονότητα είναι κάτω των 24 ετών, υποδηλώνοντας μια αλλαγή γενεών που θα έχει διαρκή αντίκτυπο στη σκηνή του Ταεκβοντό τα επόμενα χρόνια. 


Η Κορέα τερμάτισε στην κορυφή των μεταλλίων ανδρών  και  η Türkiye προηγήθηκε της βαθμολογίας των γυναικών . 


Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έγινε επίσης μάρτυρας  της μεγαλύτερης Ομάδας Προσφύγων ποτέ με 13  πρόσφυγες αθλητές  που αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της ομοσπονδίας να διασφαλίσει ότι το Taekwondo είναι ένα άθλημα για όλους και ενδυναμώνει όσους έχουν ανάγκη. Μεταξύ της Ομάδας Προσφύγων ήταν  ο Yehya Al-Ghotani, ο οποίος είναι ο πρώτος αθλητής από τον προσφυγικό καταυλισμό στο Azraq της Ιορδανίας , που αγωνίστηκε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwondo.


Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταεκβοντό Chungwon Choue δήλωσε  μετά το επιτυχημένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα :


«Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό του 2023 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν θα μείνει στη μνήμη μας ως ένα από τα πιο ιστορικά και ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση του Ολυμπιακού μας αθλήματος με την ευκαιρία της 50ής επετείου ίδρυσής μας. Με τόσες πολλές χώρες που κερδίζουν μετάλλια και μια νέα γενιά νεαρών αθλητών που έρχονται, μπορούμε να είμαστε πολύ σίγουροι για το μέλλον του αθλήματός μας. 


«Αυτή η εκδήλωση δεν αφορούσε μόνο τον ελίτ αθλητισμό. Ενσωμάτωσε επίσης τις αξίες του Taekwondo της ανεκτικότητας, της συμμετοχής και του σεβασμού και συνέβαλε στο κάλεσμα της ΔΟΕ για ειρήνη».


Σύμφωνα με τις συστάσεις της ΔΟΕ, το Παγκόσμιο Ταεκβοντό ενέκρινε Μεμονωμένους Ουδέτερους Αθλητές να αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αφού είχαν υποβληθεί σε μια αυστηρή διαδικασία επαλήθευσης τριών βημάτων. Η διαδικασία επαλήθευσης διεξήχθη με διαφανή και δίκαιο τρόπο, ο οποίος ενστάλαξε εμπιστοσύνη σε όλα τα συμμετέχοντα έθνη. Οι 23 αθλητές του AIN που επαληθεύτηκαν ότι δικαιούνται να συμμετάσχουν αντιμετωπίστηκαν όπως κάθε άλλος αθλητής Taekwondo – με σεβασμό και ίσα δικαιώματα και ευθύνες σε κάθε χώρο του γηπέδου.


Στην Τελετή Λήξης, το Μπακού παρέδωσε επίσημα τη σημαία στους οικοδεσπότες του  Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταεκβοντό 2025, Wuxi, Κίνα . Απονεμήθηκαν επίσης βραβεία ως αναγνώριση των επιδόσεων που ξεχώρισαν από τα Πρωταθλήματα:

  • Πιο πολύτιμος παίκτης άντρες – Park Tae-Joon (Κορέα)


  • Οι πολυτιμότερες γυναίκες παίκτριες – Merve Dincel (Τουρκία)


  • Καλύτερος προπονητής ομάδας ανδρών – Hongyoub An (Κορέα)


  • Καλύτερη προπονήτρια ομάδας γυναικών – Αλί Σαχίν (Τουρκία)


  • Καλύτερος διαιτητής ανδρών – Ayman Adarbeh (Ιορδανία)


  • Καλύτερες Γυναίκες Διαιτητές – Μπιούνγκ Χι Κιμ (Μπρονέι)


  • Βραβείο Ενεργής Συμμετοχής – Καναδάς


  • Βραβείο Fighting Spirit – Αζερμπαϊτζάν 


Πηγή: WT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

ads banner

Αναγνωρισμένος σύλλογος από την Ελληνική Ομοσπονδία TAE KWON DO (ΕΛ.Ο.Τ.) και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ενεργό μέλος της Ένωσης Tae Kwon Do Βορείου Ελλάδος (ΕΤΑΒΕ)!